Pěstujte omamně vonící šeřík: jak ho správně ostříhat, abyste dosáhli nádherných květů, z kterých si připravíte sirup proti stresu

Šeřík se pěstuje ve Střední Evropě jako okrasná dřevina už od dob novověku, kdy podle dobových pramenů dovezl Ogier Ghislain de Busbecq, císařský velvyslanec, šeříkový keř z Konstantinopole do Vídně. Bylo to roku 1656. Vzhledem k tomu, že se zde šeříku velmi dobře dařilo, časem si nalezl cestu nejen do našich zahrad, ale zplaněl i v naší přírodě.

Šeřík obecný (Syringa vulgaris)

Tento oblíbený dekorativní keř, původem z jihovýchodní Asie a Evropy, patří mezi nenáročné dřeviny, které výborně zvládají zimní teploty hluboko pod bodem mrazu a netrpí téměř žádnými chorobami, ani je nenapadají škůdci. Šeříky dokonce nejsou náročné ani na kvalitu půdy, vystačí si s běžnou zahradní zeminou s neutrálním pH. Nemají dokonce ani vysoké požadavky na zálivku, i když nejlépe jim vyhovuje mírně vlhká, nepřemokřená půda.

Kdy a jak se stříhá šeřík

Šeříky zvládají řez, a to i hluboký, velmi dobře. Vzhledem k tomu, že keře vykvétají na jednoletých a dvouletých výhonech, je vhodné starší výhony průběžně odstraňovat a tím podporovat růst výhonů nových. Řez provádíme nejčastěji ihned po odkvětu, ale udržovací řez můžeme provádět prakticky kdykoliv. Při radikálním zmlazovacím řezu můžeme větve odřezávat dokonce 20 cm nad zemí a šeříku to nijak neuškodí.

Magické i léčivé květy šeříku

V dávných dobách byl šeřík často považován za magickou rostlinu a kvetoucími větvemi se vyháněli z domu zlí duchové.

Květy šeříku jsou však známé i svými léčivými účinky. V lidovém léčitelství se využívají pro přípravu čaje pro uklidnění nervů, mírnění bolestí hlavy, následků stresu a vyčerpání, ale čaj je účinný i proti bolesti krku.

Připravte si antistresový sirup z květů šeříku

Šeříkový sirup můžete užívat na přípravu limonády s antistresovými účinky. Jednu lžíci sirupu rozmíchejte ve sklenici vody nebo sodovky. Nápoj můžete dozdobit lístky máty peprné nebo meduňky.

  • 4-6 květenství šeříku
  • 1 l převařené vody
  • 1 granátové jablko
  • 250 g pískového cukru
  • ½ lžičky kyseliny citronové

Květy šeříku natrhejte v čistém prostředí, aby nebylo nutné květy oplachovat vodou. Tím byste přišli o část pylu a vůni. Otrhané květy šeříku vložte do hrnce, přidejte vymačkanou šťávu z granátového jablka a kyselinu citronovou. Vše zalijte převařenou, vychladlou vodou, překryjte pokličkou a nechte v chladu a tmě do druhého dne macerovat.

Druhý den macerát přeceďte přes pláténko, přidejte polovinu cukru a pomalu začněte zahřívat. Na začátku varu přidejte druhou polovinu cukru a za stálého míchání zredukujte tekutinu, aby sirup získal svou typickou, hustou konzistenci.

Zdroj:www.rostlinky.cz

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada