Lilek zpracujte správně, jinak může být nebezpečný: nezapomeňte ho nechat pořádně vypotit

Lilek neboli baklažán
Info ikona

Lilek neboli baklažán

Lilek vejcoplodý (Solanum melongena) nebo také baklažán je zelenina teplomilná, a ze všech běžných zelenin, které u nás pěstujeme, patří lilek k těm nejvíce náročným na teplo. Lze ho pěstovat také v nádobě na balkóně či terase, kam se využívají speciální odrůdy.

Kdy se sklízí lilek: při nízkých teplotách hnědne

Sklizeň lilků je nyní stále aktuální a to až do září. Záleží ovšem na průběhu počasí. Jakmile se ale blíží první mrazíky, se sklizní lilků nesmíte otálet. Otrhejte všechny použitelné plody, protože na nízké teploty lilek reaguje zhnědnutím a tím dojde k znehodnocení plodu, které pak patří leda do popelnice.

Jak sklízet lilek: důležitá je správná zralost

Jakmile plody lilku dosáhnou přiměřené velikosti a zralosti, plody odřezáváme ostrým nožem nebo odstřihneme nůžkami i se stopkou, tím prodloužíme trvanlivost plodu. Tu pravou zralost poznáte podobně jako u melounu, poklepejte na plod a dle dutého zvuku poznáte, že je vhodný ke sklizni. Při sklizni je důležitá také barvy slupky, ta musí být hladká a lesklá, ne gumovitá. Dužina má být jemná s nedozrálými měkkými semeny, pokud jsou semena příliš zralá a tvrdá, není lilek moc chutný a dužina má nepříjemnou, hořkou chuť.

Proč nechat lilek vypotit: zabráníte tím zhořknutí

Ještě, než se pustíte do příprav pokrmů s lilkem, je důležité nechat ho tzv. vypotit. Tím zabráníme zhořknutí a ztvrdnutí lilku po tepelné úpravě. Stejné pravidlo platí i třeba pro cukety. A jak tedy lilek vypotit? Lilek nakrájíte na zhruba 1 cm silná kolečka, která z obou stran osolíte a ponecháte asi patnáct minut, dokud se neorosí. Kapky tekutiny pak osušíme ubrouskem a pokračujeme v přípravě pokrmu.

Jak lilek správně zpracovat: nikdy ho nejezte syrový

Lilek nelze dlouhodobě skladovat, jestliže sklidíte plody, při teplotě 10 °C vydrží maximálně dva týdny. Jakmile lilek jednou rozkrojíte, hned ho zpracujte, jinak dužina zhnědne. Zhnědnutí dužiny lze zamezit například pokapáním citronovou šťávou. V žádném případě nejezte lilek syrový, je nutno ho vždy tepelně upravit, tzn. vařit, dusit, smažit, grilovat či zapéct. Syrový baklažán totiž, podobně jako syrová rajčata, obsahuje jedovatý solanin, který se rozloží teprve tepelnou úpravou. Jestliže baklažán budete dále upravovat, slupku sloupněte, v případě, že jej budete grilovat, lze i se slupkou.

Lilek je pro naše zdraví velmi prospěšný: podporuje činnost srdce a imunitního systému

Lilek je pro naše zdraví velmi prospěšný, obsahuje až 90 % vody a skoro žádné kalorie, takže i při dietě si ho můžete bez výčitek dopřávat. Dužina obsahuje pektiny, vlákninu, sacharidy a bílkoviny a rovněž řadu vitamínů, především vitamíny skupiny B a vitamín C. Lilek obsahuje také řadu minerálů jako je draslík, železo, hořčík, zinek, měď a mangan. Podporuje činnost srdce, upravuje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a rovněž podporuje imunitní systém.

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze a již 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, realizační firmu, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada