Sklizeň a skladování třešňových rajčat

Také u koktejlových rajčat nejprve dozrávají a sklízejí se plody blíže k hlavnímu výhonu. Plody některých forem keříkových rajčat ztrácejí aroma, když se nově nasazené postranní výhony vylamují podobně jako u tyčkových rajčat. To je příznivá zpráva pro pěstitele: nechte keříková rajčata být a nijak do jejich růstu nezasahujte. Aby však budoucí úroda zůstala čistá a měla dostatečný přísun světla, vyplatí se výhony vyvést po oporách nebo plotu.  

Neskladovat na chladném místě  

Třešňová nebo koktejlová rajčata si nejlépe vychutnáte bezprostředně po utržení z keře. Se sklizní neotálejte, protože přezrálá rajčata snadno pukají; stává se to, zejména když se střídají deštivé a suché dny. Plody, které nezkonzumujete okamžitě, si svou chuť i pevnost nejlépe uchovají, pokud je krátkodobě uskladníte na místo s teplotou mezi 15 a18 °C. V chladničce svou sladkou chuť a charakteristické aroma poměrně rychle ztrácejí.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada