Menu ze zelených zrn a lusků

Hrášek chutná samozřejmě nejlépe čerstvý. Po vyloupání (uvolnění hrášků z lusku) však rychle ztrácí na chuti. Hrách dřeňový se jí vyloupaný, sladký hrách cukrový se konzumuje včetně lusků, protože postrádají vnitřní pergamenový film. Syrový i restovaný hrách cukrový je oblíbenou součástí asijské kuchyně. Blanšírovaný dřeňový hrách (vyloupaný) se dá snadno zmrazit a později použít do polévek, rýžových pokrmů anebo jako příloha. Inspirujte se našimi recepty. 

Topinky s hráškem a parmezánem  
 
Pro 4 osoby: 250 g hrášku (čerstvě sklizený nebo hluboko zmrazený), sůl, 1 stroužek česneku, 1 šalotka, 1 lžíce bílého balzamika, 1 lžíce oleje z jader hroznového vína, 1 až 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžička medu, 4 velké plátky ciabatty, pepř, čerstvě nastrouhaný parmezán na ozdobení

Hrášek blanšírujte asi 4 minuty v osolené vodě. Potom slijte a nechte okapat. Oloupejte česnek a šalotku, nakrájejte najemno a společně s octem, olejem, citronovou šťávou a medem přimíchejte k hrášku. Vidličkou lehce rozmačkejte tak, aby se směs dala snadno roztírat, a nechte zchladnout. Předehřejte troubu s grilem. Pod grilem opékejte krajíčky ciabatty 1 až 2 minuty po každé straně. Hráškovou směs osolte, opepřete a rozetřete na opečené chleby. Podávejte ozdobené strouhaným parmezánemnebo bylinkami.

Krémová hrášková polévka s pepřem
Info ikona

Krémová hrášková polévka s pepřem

Krémová hrášková polévka s pepřem 

Pro 4 osoby: 120 g moučnatých brambor, 1/2 pórku, 1 cibule, 1 lžíce másla, 500 g hrášku (čerstvý nebo hluboko zmrazený), 750 ml zeleninového vývaru, 150 g smetany, sůl, čerstvě mletý pepř z mlýnku 

Oloupejte brambory, omyjte a pokrájejte na menší kostky. Očistěte pórek, důkladně omyjte a nakrájejte na malé kousky. Oloupejte a nasekejte cibuli. Zeleninu poduste společně s cibulí na rozpáleném másle, přidejte hrášek, zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Na mírném ohni nechte asi 20 minut vařit doměkka. Rozmixujte a je-li třeba, ještě prolijte přes husté sítko, vmíchejte smetanu, znovu zahřejte a osolte. Hráškovou polévku rozlijte do misek a podávejte poprášenou trochou pepře. 

Zeleninové kedgeree
Info ikona

Zeleninové kedgeree

Zeleninové kedgeree (anglicko-indický rýžový pokrm) 

Pro 4 osoby: 200 g rýže basmati, sůl, 200 g hrášku (čerstvý nebo hluboko zmrazený), 150 g kukuřice (z konzervy), 40 g plátků mandlí, 4 vejce, 2 stroužky česneku, 2 cm čerstvého zázvoru, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce kari, 2 lžíce čerstvě nasekaného koriandru, 1 lžíce čerstvě nasekané zelené petrželky, 1 až 2 lžíce citronové šťávy, čerstvě mletý pepř z mlýnku 

Rýži uvařte v osolené vodě podle návodu. Hrášek nechte rozehřát a kukuřici okapat. Na pánvi bez tuku orestujte dozlatova plátky mandlí. Vejce uvařte v horké vodě natvrdo (8 až 10 minut). Slijte, zchlaďte, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Oloupejte stroužky česneku i zázvor, nakrájejte nadrobno a na rozpáleném oleji krátce osmahněte. Přidejte hrášek a kukuřici, zaprašte kari a společně ještě smahněte. Přidejte rýži a za občasného míchání zahřívejte. Přimíchejte bylinky, osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou. Podávejte ozdobené vejci a plátky mandlí.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada