Jahody - čím čerstvější, tím lepší

Čerstvě utržené zralé jahody by se měly konzumovat ještě týž den, protože rychle ztrácejí na chuti. Jsou citlivé na otlačení, snadno se kazí a v chladničce by se neměly skladovat déle než dva dny.Červené plody poskytují tělu draslík, vitaminy a železo. Podporují odvodňování a pročišťování těla. Zmrazené v podobě jahodové dřeně se dají skladovat 10 až 12 měsíců. Omývat je můžete jen krátkým vložením do studené vody, teprve potom je zbavujte zelených stopek.

Pikantní jahodový salát  

Pro 4 osoby si připravte: 150 g potočnice lékařské, 1 červenou cibuli, 400 g jahod, 300 g dužniny vodního melounu, 3 lžíce tmavého balzamika, 4 lžíce olivového oleje, 1 čajovou lžičku medu, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 lžíci čerstvě nasekané máty a 150 g sýru feta.

Jahodovo-okurková polévka
Info ikona

Existuje něco lepšího než studená jahodová polévka? Snad jen jahodová polévka s kopečkem zmrzliny.

Potočnici lékařskou omyjte, přeberte a oklepejte dosucha. Oloupejte cibuli, přepulte a pokrájejte na tenké proužky. Jahody očistěte, omyjte, osušte a rozpulte. Meloun nakrájejte na kusy o velikosti sousta, stranou ponechte plátek s kůrou na ozdobu. Z balzamika, oleje, medu, soli a pepře smíchejte zálivku a ochuťte. Kousky melounu a jahod opatrně promíchejte s cibulí, mátou a potočnicí. Vše potom rozložte na talíře nebo do misek a na každou porci nadrobte fetu. Pokapejte ji zálivkou a podávejte: salát výborně chutná třeba s čerstvou ciabattou.

Jahodovo-okurková polévka

Pro 4 osoby budete na jahodovou polévku potřebovat: 100 g vodního melounu, 300 g jahod, 1/2 salátové okurky, šťáva z 1/2 chemicky neošetřeného citronu, 300 g přírodního jogurtu, sůl, čerstvě mletý pepř, med podle potřeby a mátu ke zdobení.

Z dužniny melounu odstraňte jádra a nakrájejte ji na menší kostky. Jahody omyjte, očistěte, pokrájejte na dílky a 4 lžíce dejte stranou. Okurku omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostky. Ovoce společně se zeleninou, citronovou šťávou a jogurtem rozmixujte, osolte, opepřete a dochuťte medem. Nechte alespoň hodinu stát v chladu a podávejte ozdobené zbylými jahodami, mátou, příp. mandlovými lupínky.

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada