Delikatesy ze salátových listů

Zelenina, která svědčí zdraví 

Salát obsahuje málo kalorií a mnoho vody (90 až 95 procent), vitamin A a důležité minerály, jako je draslík a hořčík. Nejvýživnější jsou vnější tmavé listy. Salát může být delikatesou nejen za studena. Římský salát lze bez problému používat jako zeleninu v teplé kuchyni, pročež bývá občas nazýván salátem na vaření. Neskladujte ho ale vedle jablek, banánů a rajčat, protože z nich těká etylen, plyn typický pro zrání. Salát by rychle zvadl a na jeho listech by se objevily hnědé skvrny.   
 
Polévka z hlávkového salátu s ředkvičkami  
 
Pro 4 osoby: 1 hlávkový salát, 250 g ředkviček i s natí, 200 g vařených moučnatých brambor, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce rostlinného oleje, 60 ml suchého bílého vína, asi 800 ml zeleninového vývaru, 100 g creme fraîche, 1 chemicky neošetřený citron na strouhanou kůru i na šťávu, sůl, pepř, muškátový oříšek 

  1. Listy salátu omyjte, vyklepejte dosucha a nakrájejte na malé kousky. 
  2. Ředkvičky oddělte od zelené nati, omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Pak omyjte také nať a nakrájejte na proužky. Asi 4 lžíce nati dejte na stranu na pozdější zdobení. 
  3. Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky o velikosti 1 cm. 
  4. Oloupejte cibuli a česnek, nasekejte najemno, vhoďte na olej a nechte zpěnit. Přidejte brambory a obojí ještě krátce opékejte. Přilijte víno a vývar a zvolna vařte 10 až 15 minut. 
  5. Přidejte listy salátu s ředkvičkovou natí a vše rozmixujte mixérem. Pak můžete polévku ještě propasírovat přes síto. 
  6. Přimíchejte creme fraîche, citronovou šťávu a strouhanou kůru. Osolte, opepřete a dochuťte muškátem. Nalijte polévku do misek a ozdobte ji plátky ředkviček a zbytkem zelené nati.
Salát z hlávkového salátu
Info ikona

Salát, avokádo a rajčat – chutná kombinace.

Salát s avokádem a rajčaty  
 
Pro 4 osoby: 1 hlávka salátu Batavia, 200 g třešňových rajčat, 1 cibule jemné chuti (například bílá cibule), 1 citron, 2 avokáda, 4 lžíce řepkového oleje, 4 lžíce jablečného balzamikového octa, sůl, pepř, špetka cukru, 4 lžičky slunečnicových jader, 4 lžíce čerstvé řeřichy 

  1. Salát omyjte, očistěte, oklepejte dosucha a natrhejte na malé kousky. Omyjte rajčata a nakrájejte na poloviny. Cibuli oloupejte a pokrájejte na malé kostky. Vymačkejte citron a šťávu nechte připravenou v misce. 
  2. Podélně rozpulte avokáda, zbavte je pecek i slupky a dužninu nakrájejte na tenké dílky. Okamžitě je vložte do misky s citronovou šťávou a opatrně promíchejte. 
  3. Salát, rajčata, nakrájenou cibuli a avokáda rozložte do salátové mísy.  
  4. Olej, ocet, sůl, pepř a cukr smíchejte a nakapejte na salát. Podávejte posypané slunečnicovými semeny a zelenou řeřichou. 
Bramborová kaše se štěrbákem
Info ikona

Parmezán se štěrbákem dodají bramborové kaši novou chuť.

Kaše z brambor a štěrbáku  
 
Pro 4 osoby: 800 g vařených moučnatých brambor, sůl, asi 150 g štěrbáku, přibližně 200 ml mléka, 20 g másla, 20 g strouhaného parmezánu, pepř, muškát 

  1. Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na větší kusy. V osolené vodě vařte asi 20 minut doměkka. 
  2. Mezitím omyjte štěrbák, osušte a listy natrhejte na malé kousky. 
  3. Uvařené brambory slijte a ještě horké prolisujte lisem na brambory do mísy. 
  4. Vmíchejte horké mléko. Přidejte máslo, parmezán a salát, dobře promíchejte a hotovou kaši osolte, opepřete a dochuťte strouhaným muškátovým oříškem. 

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada